img_0151_a

2. evaluacijska konferencija u Slavonskom Brodu

U Srednjoj školi Matije Antuna Reljkovića održana je druga evaluacijska konferencija projekta Step up IT education, IPA 4.1.3.2.02.01.c13, koji se u sklopu natječaja dodjele bespovratnih sredstava „Jačanje kapaciteta ustanova za obrazovanje odraslih“ iz Operativnoga programa – Razvoj ljudskih potencijala provodi na području Vukovarsko-srijemske, Brodsko-posavske i Koprivničko-križevačke županije. Nositelj projekta je Pučko otvoreno učilište Vinkovci, a partneri Agencija za razvoj Vukovarsko-srijemske županije “Hrast” d.o.o., Pučko otvoreno učilište Križevci i Veleučilište u Slavonskom Brodu. Cilj projekta je pridonijeti jačanju sektora obrazovanja odraslih s ciljem povećanja konkurentnosti odraslih polaznika na tržištu rada i povezivanje lokalnih dionika na području triju županija. Ukupna vrijednost projekta koji je započeo u listopadu prošle i završava u listopadu ove godine je 198.631,59 tisuća eura, od čega EU sufinancira 75,47% u iznosu od 149.907,26 tisuća eura.

Prisutne na konferenciji pozdravio je dekan Josip Jukić, upoznavši ih s radom Veleučilišta u Slavonskom Brodu, istaknuvši da je ono dosad obrazovalo 3000 studenata, a provodi i petnaestak programa cjeloživotnog učenja, među kojima su i program CAMT, Microsoft certificirani IT profesionalac te MCITP server administrator.

Opći cilj projekta forkusiran je na povećanje tržišne konkurentnosti odraslih polaznika kroz obrazovni program web programiranja, kazala je Josipa Rosandić mag.oec, projekt manager iz Pučkog otvorenog učilišta Vinkovci.

-Naš je cilj bio od 300 kandidata, koliko ih se prijavilo za program i bilo testirano, imati po 15 za svakog partnera, odnosno svaku od županija. Svi su kandidati morali imati nekakvu informatičko predznanje i zato mislimo da će građani koji završe edukaciju imati stvarne, mjerljive i primjenjive kompetencije. Ovim programom ustanova koja provodi edukaciju prvi put preuzima odgovornost za zapošljavanje i rezultat obrazovanja na aktivan način, u suradnji s gospodarstvenicima i tržištem rada odnosno Zavodom za zapošljavanje, Hrvatskom gospodarskom komorom i sličnim ustanovama, rekao je ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Vinkovci Berislav Božanović, prof.

Dodao je da učilište otvara natječaj za poduzetnike za besplatno korištenje usluga informatičara i razvijanja web rješenja koja će povećati vidljivost gospodarstvenika na tržištu putem interneta. Istaknuo je da bi Učilištu i partnerima bez financijske potpore europskih fondova trebalo tri do pet puta više vremena za ostvarenje rezultata postignutih u dvije godine.

Asistent i predstavnik jednog od partnera na projektu u ime Veleučilišta iz Slavonskog Broda, Mirko Cobović zahvalio je svim sudionicima projekta, rekavši da je polovica projekta u Slavonskom Brodu odrađena i slijedeća je aktivnost kontaktirati dvadesetak poduzetnika koji bi bili zainteresirani koristiti usluge budućih web programera.

Obrtnici i mali poduzetnici sa do 10 zaposlenih koji nemaju dugovanja u poslovanju prethodne obračunske godine na području Vukovarsko-srijemske, Brodsko-posavske i Koprivničko-križevačke županije, a treba im dorada ili izrada web stranice neka se jave na mail adrese rosandic@pouvinkovci.hr ili ravnatelj@pouvinkovci.hr sa naznakom sa područja županije iz koje se prijavljuju.

Na konferenciji su dodijeljeni i certifikati trenerima u sklopu obrazovnog programa za web programere, a dobili su ih: ravnatelj POU Vinkovci Berislav Božanović, Filip Božanović, Gordan Božanović, Davor Babić, Robert Djeke, Slaviša Ivakić, Dario Jakobović, Ivan Legović, Danijel Levak, Dolores Milas, Ivan Perić, Danijel Pobi, Željko Tadić, Nenad Trivunović i Siniša Šatrak.

Diplomirani inženjer elektrotehnike Nenad Trivunović, ECDL predavač i ispitivač u POU Vinkovci odnedavno je trener za obrazovni program web programiranja, za što je prošao edukaciju početkom godine: Tempo je bio jak i brz, a mi smo imali mjesec dana vremena za pripremu predavanja za polaznike. Za to vrijeme drugi tim stručnjaka je obavljao procjenu znanja 120 kandidata iz Vinkovaca, a testiranjem je izabrano njih 15. Edukacija je podijeljena na osnove web dizajna, programiranje, baze podataka i izrada web stranica u CMS sustavu Joomla.

 

Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda