studijsko-14

Studijsko putovanje u Sloveniju

Contract number: IPA 4.1.3.2.02.01.c13
Grant Beneficiary: Pučko otvoreno učilište Vinkovci
Title of the Project: Step up IT education / Stepenica više u IT edukaciji


Studijsko putovanje u okviru projekta
STEP UP IT EDUCATION – SLOVENSKE KONJICE
01/07/2014. – 03/07/2014.


U okviru projekta Step up IT education od 01. do 03. srpnja 2014.godine organiziran je studijski posjet partnera i treniranih trenera za edukaciju web programiranja poduzeću PRO-BIT programska oprema d.o.o., vinariji Zlati Grič i KSEVT – Kulturnom centru europske svemirske tehnologije. Cilj studijskog putovanje je bio razmijeniti informacije i znanja te razmijeniti iskustava slovenskih kolega vezanih uz najnovije web tehnologije, web programiranje, trendove na tržištu, terenska iskustva te primjena IT sektora u skladu sa državnim ciljem digitaliziranja poslovnih procesa na razini Slovenije.Putovanje se sastojalo od tri radna dana, 01/07/2014. – 03/07/2014., tijekom kojih su obavljene sljedeće aktivnosti:

Prvi dan: dolazak u Slovenske Konjice u 14.00 sati te odlazak na predavanje u poduzeće PRO-BIT- programska oprema d.o.o. Razmjena iskustava te rasprava o primjeni informatičkih tehnologija, iskustva u obavljanju poslova te mogućnostima zapošljavanja. Tvrtka PRO-BIT posluje na međunarodnoj razini na temelju čega su stvoreni paneli za raspravu i pitanja koja se razvila i na neformalnom druženju.
Odlazak u vinariju Zlati Grič na uvid praktične primjene informatičkih tehnologija na principu vinarije. Digitalizirano postrojenje sa visokom razinom informatizacije poslovanja gdje se upravljanje pogonima odvija iz ureda. Kompleksnost sustava osjeti se u kapacitetima te složenom poslovnom procesu koji seže od obrade do prodaje proizvoda. Odlaskom u vinariju izvršen je terenski prijenos „know-how“ implementacije i ekonomske korisnosti primjene visokih tehnologija na tržištu.

Drugi dan: odlazak na drugo predavanje u tvrtku PRO-BIT programska oprema d.o.o. gdje su se razrađivali stvarni modeli poslovanja njihove tržišne niše – sektora dizajniranja web stranica te poslova provođenja digitalizacije državne uprave putem javnih natječaja. Govorilo se i o sektoru razvoja aplikacija te softverskih rješenja, nakon čega se organizirala rasprava o navedenom te razmjena iskustava u Hrvatskoj i Sloveniji.

Treći dan: treći odlazak u poduzeće PRO-BIT programska oprema d.o.o. gdje je napravljen uvod u terenski obilazak primjene visokih tehnologija u KSEVT – Kulturnom centru europske svemirske tehnologije. Odlaskom na teren razmijenjena su iskustva primjene informacijskih tehnologija u znanstvene i turističke svrhe muzeja. Visoki nivo tehnologije obuhvaća sustave poput primjene IT-a u komunikaciji sa svemirskom postajom i tehnički zahtjevnog pristupa stvaranju vizualnog muzeja. Nakon terenskog predavanja i panela u 15.00 sati grupa se uputila na put za Hrvatsku te povratak u Vinkovce.

Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda